måndag 16 januari 2012

Citronkaka med maräng

Godaste godast?! Jag vet ännu ingen som har smakat på denna goding och inte älskat den! Den är dessutom mycket enkel att få till.




Egentligen är det en paj, men jag brukar göra den i en springform för att få den lite högre och mer kakig. Det blir lite som en kaka i flera lager.

Till en springform eller pajform behöver du:

Pajdeg

4 dl mjöl

1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200g smör

Fyllning

4 ägg
2½ dl socker
1 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron
1dl citronsaft







Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en smörad form. Förgrädda i ca 15 minuter.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, vänd sendan i vetemjöl och rör tillslut ut citronsaft och skal.
Grädda ca 25 minuter 200 grader. Håll koll på kakan och känn med en sticka, den ska vara lite kladdig!

Sen kan man ha maräng på om man vill, eller varför inte ngn annan god glasyr. Servera med vaniljgass- GOOOODAST!




Marängtopping:

3 äggvitor
2 dl socker
3 droppar ättiksprit

Vispa äggvitor och ättiksprit i en rostfri bunke. Börja med att vispa på låg effekt tills vitorna börjar bli skum, tillsätt ½ dl strösocker och höj hastigheten på vispen. Tillsätt lite socker i taget och vispa sedan på högsta effekt tills det att du får en glansig maräng. (ca 10-15 minuter)
Spritsa eller klicka ut marängen och bränn av med brännare.



- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar:

Frida sa...

Den är grym!! Kram