Artist: Lisa
Recept: Systrarna Eisenmans, Vinterns söta
6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2.5 dl vatten
några droppar flytande arom/smaksättning (t. ex. hallon)
några droppar karamellfärg
strösocker
citronsyra
silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar
Gör så här
1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader.
3. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Observera att gelatinet absolut inte får koka.
4. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
5. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
6. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
7. Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du
rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.
Jag har extra gelatin i mina för bättre (enligt mina önskemål) konsistens.
4 kommentarer:
du har inte gjort egna gelehjärtan oxå?? alltså jag dör! gör du inget annat än pluggar, lagar mat och bakar? hehe.. jävlar i min lilla låda! :)
Haha! Just nu är jag igång 24 timmar om dygnet, jag hinner med myyyycket mer! ;-)
Sjukt imponerad! Jag visste inte ens att det var möjligt att tillverka egna gelehjärtan. :)
:-) Nu vet du! Och det är väääldigt enkel.
Skicka en kommentar