onsdag 9 februari 2011

Fiskgratäng med dill och citron

Lättlagat och riktigt gott!

När man gör en rätt där man gratinerar potatismos (gratäng el, planka) så använder man oftast pommes duchesse. Det är egentligen vanlig potatismos som man rör ut äggulor i.

Till min fiskgratäng, ca 4 portioner hade jag:


600 g torsk

Pommes duchesse:

1 sats potatismos
Ta lite mindre smör ca 50 g i moset
2 äggulor
ev 1 krm riven muskotnöt

Dill och citronsås:

50 g smör
1 dl mellangrädde
3 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1/2 citron (saften)
1½ kruka dill

Salt och vitpeppar

Smält smöret och rör ut vetemjölet. Tillsätt mjölk, grädde och saft av en ½ citron. Låt koka upp och puttra så att såsen tjocknar. Hacka dill och lägg i. Smaka av med salt och vitpeppar.

Montering

Sätt ugnen på 200 grader.

Smöra en ungnsfast form, salta och peppra fisken och lägg ut i botten av formen.

Blanda äggulor med potatismos och spritsa längs med kanterna på formen.

Gör såsen och häll över fisken.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Inga kommentarer: