söndag 2 januari 2011

Kanelbullar

Hederliga, helt vanliga kanelbullar, vem älskar inte? 





Med följande recept kan man inte misslyckas! Hur mycket fyllning man har i bullarna väljer man efter smak, jag föredrar mycket fyllning och dubblar satsen minst en gång!

Ca 25 bullar

Deg:

25g jäst
75g smör
2 ½ dl mjölj
1/2 dl socker
7dl vetemjöl
1krm salt

Fyllning:

100g smör
1dl socker
2tsk kanel

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt, ca 37 grader. Viktigt att det inte blir för varmt eller för kallt, då jäser inte degen.
Häll lite av vätskan på jästen och rör ut den lite, tillsätt sedan resten.
Häll i salt och socker och rör om.
Häll ner mjölet och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. En assistent är att föredra här men det går att arbeta ihop för hand eller med en elvisp som har degkrokar. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Under tiden kan du göra fyllningen, rör ihop alla ingredienser.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 55 cm, jag vill ha den ganska tunn så att det blir många lager med fyllning. Bred på fyllningen och rulla ihop rektangeln till en lång rulle. Skär ut ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. 
Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget för hand till ett ljust skum, ha gärna i lite vatten (ca 1 tsk) och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 9 minuter. Passa bullarna, undersidan bränns lätt. Grädda en plåt i taget.
Tips: Om man gillar mycket av det goda kan man tillsätta en klick vaniljkräm ovan på bullen (använd en spritspåse och tryck ned spetsen lite i bullen) innan man tar på pärlsocker.
Smakas! 

Inga kommentarer: