onsdag 23 februari 2011

Hallonmoussebakelse


Detta ÄR lätt en av de godaste desserterna som någonsin har tillkommit i mitt kök. Kanske också den godaste jag ätit! ;-)
Om man vill göra det lite enklare för sig kan man göra en tårta istället för bakelser, då får man göra dubbel sats. Receptet räcker till ca 4 bakelser.
Ska man bjuda på denna fantastiska dessert gör man med fördel den dagen innan!

När jag bygger upp bakelsen använder jag OH-papper som jag klipper till och tejpar ihop till en rund form. Jag tar ut fyra rundlar med ett glas av kakan och sedan tejpar jag OH-pappret runt. Platta till kakan lite lätt så att det inte kan rinna ner mousse.

Hallonmousse

2½ dl visgrädde
250 g hallon
100 g florsocker
5 st gelatinblad

Gelésås

1 dl hallonsaft
½ dl vatten
2 dl gelésocker

(Går bra att använda vanligt socker och gelatin)


Gör så här:


Börja med att baka botten som är en vanlig kladdkaka, låt den svalna i formen. Om du ska baka en tårta istället för bakelser så bör du använda en form med avtagbar kant. 
Gör sedan moussen:

Mixa hallonen med en stavmixer och passera genom en sil för att få bort kärnorna.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Blanda florsockret med hallonen och rör tills det smält.
Vispa grädden.
Smält gelatinbladen på svag värme i en kastrull.
Rör ner lite av hallonen i gelatinet och blanda sedan ihop med resten av hallonen.
Rör ner lite av grädden i hallonen och vänd sedan i resten.
Häll moussen över kakan i formen.
Låt stå i kyl eller frys 2-3 timmar. 

Gelésås
Koka upp saft, vatten och gelésocker, koka kraftigt ca 1 minut. Låt det sedan svalna en aning innan du häller det över kakan.
Låt stå kallt i ytterligare 2 timmar.

Servera med färska hallon! 

3 kommentarer:

Lotta potta sa...

Say hey good lookin' 
whatcha got cookin' 
how's about cookin' something up for me?:)
Du är så otroligt duktig Lisa!!

Emilie sa...

åhh så gott det ser ut!! är sjukt imponerad.

Frida sa...

Den var så fantastiskt god!! Sen var den även väldigt snygg :0)